Undersök och skapa ljud

—Ljud med kroppen

  • —Klappa, knäpp, blås klicka, hoa, vissla…

—Ljud med ballong

  • —Håll ballongen nära en stereo som spelar hög musik. Ser ni att den rör sig? Hur låter ballongen om den blåses upp och sedan släpps iväg? När den smäller? Klipp av den runda delen av ballongen och blås i det som är kvar. Lägg en tiokrona i en ballong och snurra den runt runt.

Olika instrument att göra själv

  • —Maraccas: Använd små askar eller flaskor. Lägg i olika material; makaroner, småsten, knappar, skruvar, risgryn, mycket eller lite. Skaka och experimentera fram olika ljud.
  • —Gummisnoddsgitarr: Använd en plastlåda eller en tom papplåda. Klipp gärna ett hål i papplådan och fäst träbitar upptill och nertill så strängarna inte ligger direkt mot lådan. Trä på gummibandssträngarna med nån cm emellan och provspela.
  • —Trumma: Använd papprör, plastskålar eller pappkartong. Ta en bit av en uppklippt plastkasse eller gummit från en ballong, sträck ut ordentligt och se till att den ligger rakt över skålen/röret/kartongen. Låt plasten gå ner 7-10 cm utanför behållaren. Knyt fast ett snöre hårt runt kanten, och tejpa runtom. Slå försiktigt på med fingrar eller pinnar. Prova med olika material och modeller för att få fram olika ljud.
  • —Sugrörsflöjt: Platta till ena änden av ett rakt sugrör och klipp av hörnen så det blir spetsigt. Håll spetsen löst mellan läpparna och blås försiktigt. Prova med olika längd på sugrör eller att klippa ett hack i sugrörets mitt och böj det lite uppåt/neråt.
  • —Kam: Lägg en bit silkespapper på en kam. Kammens tänder ska vara riktade neråt. Håll kammen mot munnen och humma högt, prova olika melodier.
  • —Glasxylofon: Fyll fyra raka vida och lika stora glas med olika mycket vatten. Ett kan vara tomt. Slå försiktigt på glasen med en träsked. Prova olika glas/vattenmängd.
  • —Flaskmusik: Fyll några lika stora flaskor med olika vattenmängd. Blås över flaskhalsarna.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s