Undersök kemi i köket

—Magisk deg, fast eller flytande?

  • —Du behöver: Maizenamjöl, vatten
  • —Undersökning: Blanda en knapp deciliter Maizenamjöl med lite ljummet vatten och rör ihop det tills ni får en jämn och slät smet. Om ni försöker röra fort så märker ni att degen säger ifrån, men om man rör sakta går det fint. Prova att röra med fingret, forma eller slå på degen med skeden, vad händer?

Gelebjörn i vatten

  • —Du behöver: Två gelébjörnar, ett glas med vatten
  • —Undersökning: Lägg en gelébjörn i ett glas med vatten. Vänta några timmar och se vad som händer. Jämför med en vanlig gelébjörn.

—Färgad mjölk

  • —Du behöver: Mattallrik, mjölk (helst fet), karamellfärg, diskmedel
  • —Undersökning: Häll cirka 1 cm mjölk i tallriken, låt gärna mjölken bli rumsvarm. Sprid ut droppar av karamellfärg (helst två olika färger) i mjölken längs tallrikens kanter. Droppa diskmedel i tallrikens mitt och följ vad som händer.

Skapa kyla

  • —Du behöver: Zip-påse, tesked, citronsyra, bakpulver, pipett, vatten
  • —Undersökning: Lägg en tesked citronsyra och en tesked bakpulver i vardera hörn av påsen. Fyll en pipett med vatten och lägg försiktigt i plastpåsen utan att något vatten rinner ut. Släta till påsen så luften försvinner och stäng. Kläm ut vattnet och blanda med pulvrena. Hur känns det?

Sockerkristaller

  • —Du behöver: Plastglas, varmt vatten, socker, penna, bomullstråd, gem
  • —Undersökning: Fyll ett glas till hälften med varmt vatten. Blanda i socker tills inget mer löser sig. Häll över lösningen i ett annat glas så inget av det olösta sockret följer med. Häng upp gemet med hjälp av tråden och pennan i lösningen. Observera under cirka en veckas tid vad som händer på gemet.

—Skala ägg med ättika

  • —Du behöver: Ägg, glas med ättika
  • —Undersökning: Lägg ägget i ättikspriten. Låt det stå över natten, vad händer?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s