Recept; Playdoh, trolldeg, slime, papier mache massa samt färgad sand, ris och pasta

Här kommer recept på olika blandningar att arbeta med, att bearbeta och forma eller hälla och ösa med. När ämnen blandas och/eller utsätts för värme sker ibland en kemisk reaktion. Det innebär att molekylerna sätts samman på nya sätt i nya strukturer och storlekar vilket avgör det nya ämnets egenskaper. Elasticitet och viskositet, huruvida ett ämne är tjockt eller lättflytande, påverkas. Det kan sluta på spännande vis. Exempelvis i ett ämne som till viss del är fast och till viss del flytande eller som en gelé som bildas då vatten och stärkelse hettas upp. Med vattnets hjälp kan ämnen, som färg, lösas upp, bäras med och flyttas på, och med citronsyrans hjälp förlängs hållbarheten då den verkar konserverande. Det är spännande och vardagsnära kemi.

2014 365

PLAYDOH
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk citronsyra
2 msk olja
5 dl vatten
( ev lite karamellfärg eller glitter)

Blanda de torra ingredienserna + olja. Blanda ev karamellfärg i det kokande vattnet, häll över de torra ingredienserna och vispa. Degen kan förvaras i en plastpåse eller plastburk med lock för att tas fram och användas igen.

2014 371

TROLLDEG
1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja
(ev. karamellfärg)

Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg. Om du vill spara figurerna kan du torka i ugnen i 100 grader i 1 timme och sedan låta dem stå till dagen efter, eller låta dem lufttorka några dagar. När figurerna torkat kan de målas.

2014 370

SLIME
2,5 msk potatismjöl
3 dl vatten
Några droppar olja

Vispa ut mjölet i det kalla vattnet. Koka sedan röran tills det tjocknar. Rör i några droppar olja för smidighetens skull och låt massan svalna. Det ska bli riktigt tjockt och kletigt. Blanda sedan lite karamellfärg i ca en halv dl varmt vatten. Häll det i en stråle i potatismjölsblandningen och vispa allt du kan tills du fått riktigt slimigt och kletigt slime!

2014 369

MAGISK DEG

Blanda en knapp deciliter Maizenamjöl med lite ljummet vatten. Rör ihop det tills en jämn och slät smet bildats. Om ni försöker röra fort så märker ni att degen säger ifrån, men om man rör sakta går det fint. Prova att röra med fingret, forma eller slå på degen med skeden, vad händer?

2014 376

PAPIER MACHE MASSA

Blanda tapetklister med mjukt toapapper/hushållspapper som rivits i småbitar till en tjock formbar massa. Kladda, känn, forma figurer eller lägg lager på lager på en stomme och låt torka.

2014 372

FÄRGA RIS OCH PASTA

Ris eller pasta, karamellfärg, lite handsprit och en plastpåse behövs för att skapa ris och pasta i olika färger. Häll ris eller pasta i en plastpåse, sen en klick handsprit och lite karamellfärg. Förslut påsen, blanda ordentligt tills allt är färgat och lägg sedan riset/pastan på tork på tidningspapper.

färgad sand

FÄRGA SAND

Med finkornig sand,  karamellfärg och eventuellt lite vatten går det att färga sanden i olika färger. Fyll glasburkar till hälften med sand (en burk för varje färg). Fyll på med karamellfärg och eventuellt lite vatten. Sätt på locken och skaka ordentligt tills all sand är färgad. Häll av eventuellt vatten från burkarna och låt sedan sanden stå och torka ett tag. Sandmassa kan göras genom att blanda sand med medium till en tjock massa som kan formas och sedan torkas.

Annonser

2 thoughts on “Recept; Playdoh, trolldeg, slime, papier mache massa samt färgad sand, ris och pasta

  1. Pingback: Utforskande övningar med färg – helenwestringwor

  2. Pingback: Göra egen SLIME - Jennys Matblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s